Udleveres til elever
Man kan undre sig over, at verdenshistoriebøger ofte bruger en del plads på lige præcis Romerrigets historie? Der findes jo mange andre samfund, der også er spændende.
A. Drøft: Hvilken af nedenstående forklaringer tror I er den vigtigste forklaring på, at Romerriget ofte fylder i verdenshistoriebøgerne?
1. Romerriget er det eneste historiske eksempel på, at store dele af kontinentet Europa har været samlet under ét stabilt politisk styre: Et imperium som forblev intakt i adskillige århundreder.
2. Romerriget var i lang tid en republik, som med sine politiske institutioner var arvtager til den græske polis-tradition, fx ideen om at indbyggerne var borgere, frem for undersåtter. Og ideen om at mennesker er borgere med rettigheder og ikke blot er undersåtter, er noget vi sætter stor pris på i dag.
3. Romerriget kan ses som årsagen til, at der i de følgende århundreder (middelalderen) fandtes en fælleseuropæisk kultur baseret på bl.a.:
- Romersk lov (romerret)
- det latinske sprog
- græsk kultur (i en særlig romersk udformning)
- Kristendommen (som godt nok ikke oprindelig var romersk, men som indførtes som statsreligion i Romerriget i løbet af 300-tallet, og som kopierer det statslige romerske bureaukrati og dermed overlever Romerrigets fald).
4. Romerrigets fald banede vejen for, at Europa – på trods af at kontinentet havde en fælles kultur – kunne blive præget af mange forskellige stater, som lå i konkurrence med hinanden. Denne konkurrence udpeges ofte som en vigtig forklaring på, at Europa blev industrialiseret før resten af verden, idet resten af verden ofte var præget af store imperier med fravær af konkurrence (fx i Kina, Mellemøsten og Indien).
5. Romerriget er interessant, fordi det kan studeres som eksempel på:
- Hvorledes en republik smuldrer og bliver til et kejserrige.
- Hvad der sker, når stærke mænd (fx Cæsar, Augustus) erobrer den politiske magt.
- Hvordan imperier opstår og bryder sammen igen.
6. De verdenshistoriebøger der skrives i den vestlige verden har tendens til at være eurocentriske, dvs. især fokuseret på Europas (og Vestens) historie, snarere end at have et globalhistorisk fokus. Derfor fylder Romerriget ofte meget.
B. Overvej i fællesskab: Kan I finde andre forklaringer på, hvorfor Romerriget er interessant?